SMEAR TESTİ
Smear testi rahim ağzı kanseri ve öncü lezyonlarının erken tanısı için yapılan bir testtir. Bir erken tanı yöntemi olduğu için kadının şikayeti olması gerekmemektedir. Amacı, kolaylıkla ve etkili bir şekilde tedavi edilebilen herhangi bir anormallik olup olmadığını belirlemektir. Cinsel aktif tüm bayanların düzenli olarak smear testi yaptırması gerekmektedir.
İlk smear testi, cinsel ilişkiye başladıktan hemen sonra, ikincisi bir yıl sonra yapılmalıdır. İkisinin sonucu da normalse, ondan sonraki smear testlerini doktorunuz ile kararlaştıracağınız aralıklarda yaptırabilirsiniz. Fakat yüksek risk grubuna giriyorsanız, yılda bir defa test yaptırmanız şarttır. Yüksek risk grubuna girenler; cinsel ilişkiye 18 yaşından küçük başlamış, birçok kişiyle cinsel ilişkide bulunmuş, herpes ve siğil gibi cinsel ilişkiyle bulaşan hastalık geçirmiş olan kadınlardır.
Test jinekolojik muayene sırasında vajinal spekulum takılarak özel bir fırça yardımı ile rahim ağzı bölgesinden sürüntü alınması şeklinde gerçekleşir. Smear alınması çok basit bir yöntemdir, kesinlikle ağrıya sebep olmaz.
Smear testinin sonucunun anormal çıkması bazen hiçbir anlam taşımaz. Basit bir tedavi ile geçebilecek hafif bir enfeksiyon ya da örneğin alındığı bölgede bazı hücresel değişiklikler bu testle anlaşılabilir. Her hücresel değişiklik kanser demek değildir; kanserin öncü lezyonlarından birisi olabilir. Ancak kişinin hekim tarafından daha sıkı izlenmesi gerekebilir ya da erken dönemde daha basit müdehaleler ile tedavi edilebilir. Bazen bu hücresel değişiklikler kanser anlamı taşır. Rahim ağzı kanseri anlamına gelen değişiklikler bulunduğunda hemen tedavi şansı doğar. Smear testi sonucu anormal çıktığında daha ileri testler ile doğrulama gerekmektedir. (Kolposkopik inceleme veya biyopsi)
Testler ile rahim ağzı kanserlerinden meydana gelen ölümlerin azalmasında çok başarılı olunmuştur. ABD'de yapılan bir çalışmada smear testinin yaygın kullanımı sonucu rahim ağzı kanserinden ölümlerin %72 oranında azaldığı saptanmıştır.