İntertilite Tedavisinde Kadın Yaşamının Önemi

 Smyrna ART Tüp Bebek Merkezi doktoru ve mesul müdürü Op. Dr. Funda Koçyiğit sağlıklı çiftlerde bir yıl içinde gebe kalma şansının % 85'lere çıktığına işaret ederek “Bir yıl boyunca hiçbir korunma yöntemi kullanmadan haftada 2 – 3 kez birlikte olan çiftler, gebelik oluşmaması halinde hekime başvurmalıdır. 35 yaş üzerindeki bayanlarda bu oran % 20'lere düşmektedir. Bu nedenle geç evlenmiş bayanlar 6 ay sonra hekime başvurabilirler.” dedi. Ayrıca adet düzensizliği olan, çok sayıda myom, dış gebelik, karın cerrahisi geçiren, tüp ve yumurtalık iltihabı geçiren ve ağrılı cinsel ilişki yaşayan kadınların da daha önce doktora gitmesi gerekebilir.
İleri kadın yaşı söz konusuysa tüp bebek tedavisi düşünülmeli. Doğurganlık ilerleyen yaşla birlikte azalır. Bu azalma özellikle 35 yaşından sonra hız kazanır. Bu nedenle, özellikle 38 yaş ve üzerindeki annelik arzusu taşıyan kadınlarda vakit kaybetmeden tüp bebek tedavisine başlamak etkin sonuç getiren bir yaklaşımdır. Çünkü tüp bebek tedavisinde iki önemli etken vardır. Bunlardan birincisi yumurtalar, ikincisi ise döllenmiş yumurtalar yani embriyoların tutunacağı rahimdir. İleri yaş, yumurtaların hem sayısını, hem de kalitesini olumsuz etkilediği için gebelik şansını azaltır.
 
Kadınların yumurtalıklarında belli sayıda yumurta (üreme hücresi) mevcuttur ve bu rezervdeki yumurtalar, ilk adet kanamasından adet kanamalarının kesildiği menopoz dönemine kadar kullanılır ve yeni yumurta üretimi olmaz. Doğumda kız çocuğunun yumurtalıklarında yaklaşık 1–2 milyon yumurta bulunur, ilk adet kanamasıyla bu sayı 300 bin civarına düşer. Yaş ilerledikçe yumurtalık rezervi azalır ve yumurta kalitesinde bozulma meydana gelir. Bu da, hem gebe kalmayı hem de sağlıklı çocuk sahibi olma şansını azaltır. 35–45 yaş arasındaki tüp bebek tedavisine girmiş kadınların embriyolarına yapılan genetik testlerde yaklaşık % 40 oranında kromozomlara ait problem (özellikle down sendromu) görülmektedir. Yine bu grupta erken dönem gebelik kayıpları genç yaş grubuna göre daha sıklıkla karşımıza çıkmaktadır.
 
Bebek sahibi olmak için ideal yaş 25 – 35'tir. Hem annenin hem de bebeğin sağlığı açısından ideal olan yaş sınırları içinde çocuk sahibi olmaya çalışmak en doğrusudur. İleri yaşa bağlı olarak görülen metabolik problemler, doğurganlığı etkileyen faktörler, menopoz dönemi anne olmak için çok önemli engellerdir.