Kürtaj
Kürtaj :
Kürtaj veya küretaj rahim içindeki istenmeyen bir gebeliğin özel yöntemlerle sonlandırılması yani gebeliğin tahliyesi anlamını taşımaktadır. Kürtaj yasal olarak; kadının arzusuyla 10. gebelik haftasına kadar uygulanabilir.
Evli kadınların kürtaj uygulamasında eşler de müdahaleye onay vermelidirler.
Evli olmayan ve 18 yaşın üzerinde olan kadınlar kürtaj konusunda kendi isteklerine göre hareket ederler.
Kürtaj ancak bir Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı tarafından uygulanabilir. Yapılan kürtaj işlemi gizli kalır.
Kürtaj Çeşitleri Nelerdir?
Tanısal Küretaj
Tedavi Amaçlı Küretaj
Gebelik Küretajı
Kürtaj, sadece gebeliğin sonlandırılması için yapılmaz. Düşük yapan kişilerde rahim içinde eğer bebeğe ait parçalar kaldıysa, bunları temizlemek için veya kanama bozuklukları gibi rahatsızlıklarda teşhis amacı ile rahim içi dokusundan numune almak için de uygulanabilir.
Küretaj Nasıl Uygulanır?
Kürtaj genel anestezi ya da lokal anestezi ile yapılabilir. Genel anestezi altında yapılan uygulamalar maliyeti biraz arttırsa da, müdehale tamamen ağrısız olacağı ve işlemden kaynaklanan komplikasyon riski en aza indirilmiş olacağı için daha etkili bir yöntemdir.
Kürtaj; rahimin durumunu ve büyüklüğünü değerlendirmek için jinekolojik muayene ile başlar. Kişi mesanesini boşalttıktan sonra jinekolojik muayene masasına geçer ve genel anestezi uygulanacak ise bu aşamada anestezi uygulanır.
Daha sonra rahim ağzını görünür hale getirmek için vajinal spekulum yerleştirilir. Vajina ve serviks antiseptik solüsyonlar ile yıkanarak olası bir enfeksiyona karşı önlem alınır. Lokal anestezi uygulanacak ise bu aşamada serviksin (rahim ağzının) her iki yanına ilaç enjekte ederek uygulanır.
Daha sonra çok ince plastik kanüller rahim içine yerleştirilir. Bazen rahim ağzının genişletilmesi amacıyla daha geniş çaplı plastik kanüller kullanılması gerekebilir. Bu durumda da rahim ağzını genişletmek için buji adı verilen aletler kullanılır.
Kanül yerleştirildikten sonra kanüle bir enjektör iliştirilir. Enjektörde oluşan vakum yardımıyla rahimin içi vakumla boşaltılır. Rahim içi tümüyle boşaltıldıktan ve içeride parça kalmadığından emin olunduktan sonra sonra kanül ve tüm aletler çıkarılır ve hastanın 10 dakika istirahat etmesi sağlanır.
Tüm bu kürtaj işlemleri 5 – 15 dakika arasında sürer. İşlem lokal anestezi ile yapılmış ise hasta 5-10 dakika dinlendikten sonra kalkabilir ve gidebilir. Genel anestezi uygulanmış ise hasta uyandırılır. Uyanma süresi genelde kullanılan ilaca bağlı olarak 5-10 dakika kadar sürer. Hasta 1 – 2 saat kadar dinlendikten sonra evine gidebilir.
Evine gönderilen hastaya antibiyotik, ağrı kesici ve kanama azaltıcı ilaçlar verilebilir. Hasta genellikle 1 hafta sonra ultrason kontrolüne çağrılır.
Kürtaj sonrası 2 - 3 gün kadar kanama olabilir. Ancak hiç kanama olmaması da anormal bir durum değildir ve inceleme gerekmez. Kanama olmamasına rağmen şiddetli ağrılar var ise inceleme gerekir.